Ανάδειξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από το παράδειγμα του Σαν Σεμπαστιάν και της Χώρας των Βάσκων

Σε συνέχεια των εκπαιδευτικών δράσεων που πραγματοποιούνται στην περιοχή μας στα πλαίσια πρωτοβουλίας της ΕΤΑΠ Αναπτυξιακής Εταιρείας του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την εξέλιξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής μας, πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα 22 – 26 Μαΐου 2023 δράσεις με θέμα την ανάδειξη της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας σε γαστρονομικό προορισμό μέσα από το παράδειγμα του Σαν Σεμπαστιάν και της Χώρας των Βάσκων, υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, την Ένωση Ξενοδόχων Ιδ. Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης & Αναψυχής Καλαμάτας, το Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, το Elite City Resort και το ΙΕΚ Ορίζων.

Στις 23.05.2023, ο chef και καθηγητής  Aitzol Zugasti πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για περισσότερους από 30 Σεφ και σπουδαστές της περιοχής σε συνεργασία με το Elite City Resort  και το ΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ.

Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 24.05.2023 στις εγκαταστάσεις του Elite City Resort , όπου ο Βάσκος chef  παρουσίασε αναλυτικά στους 100 παρευρισκόμενους επαγγελματίες το θεωρητικό υπόβαθρο της εξέλιξης της γαστρονομίας στη χώρα των Βάσκων και την ανάδειξή της σε παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό, με σημείο κλειδί την οργάνωση,  τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη των Σεφ και των επαγγελματιών της εστίασης.

Ακολούθησε δεξίωση για τους επαγγελματίες της εστίασης, την οποία επιμελήθηκε ο Zugasti παρουσιάζοντας μοναδικές γαστρονομικές δημιουργίες και βραβευμένα με αστέρια Michelin πιάτα εστιατορίων από τη Χώρα των Βάσκων, χρησιμοποιώντας σαν πρώτη ύλη τοπικά Μεσσηνιακά προϊόντα. Ταυτόχρονα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν επιλεγμένες ετικέτες κρασιών από τη Χώρα των Βάσκων, χορηγία της Βασκικής κυβέρνησης.

Κατά την παραμονή του στην Καλαμάτα ο Βάσκος Σεφ συνοδευόμενος από  τον κ. Νίκο Στακιά που επιμελήθηκε όλης της δράσης, επισκέφθηκαν τοπικό αγρόκτημα στην περιοχή του Άρι Μεσσηνίας, παραγωγούς και καταστήματα με τοπικά προϊόντα στη Κεντρική Αγορά και στην πόλη της Καλαμάτας, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία έξτρα παρθένου ελαιολάδου και ελιάς Καλαμάτας και σε μαγειρική παρουσίαση ανάδειξης των τοπικών πρώτων υλών παρουσία φοιτητών του Δημόσιου ΙΕΚ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το κυρίαρχο σημείο ήταν η απευθείας επικοινωνία του Aitzol Zugasti με πάνω από 200 Μεσσήνιους Σεφ, παραγωγούς και επαγγελματίες, η διάδραση και τα παραδείγματα για το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε και να προσαρμόσουμε καλές πρακτικές από τη Χώρα των Βάσκων στη Μεσσηνιακή γαστρονομία.

Ο Aitzol Zugasti έμεινε εντυπωσιασμένος από τις τοπικές πρώτες ύλες, καθώς και από τον ενθουσιασμό και την τεχνογνωσία των επαγγελματιών και παραγωγών που συναναστράφηκε. Εξέφρασε τη σιγουριά του ότι η Μεσσηνία ταυτόχρονα με τη τουριστική ανάπτυξη θα επιτύχει την ανάδειξη της ιδιαίτερης γαστρονομίας και των πρώτων υλών της περιοχής, έτσι ώστε να την καταστήσουν προορισμό και για την κουζίνα της. Το σημαντικότερο είναι η διάθεση, η ανιδιοτελής συνεργασία και οι συνέργειες.  Σε συνέχεια της επίσκεψής του στην Καλαμάτα, πρότεινε τους επόμενους μήνες, αντιπροσωπία των Μεσσήνιων Σεφ να επισκεφθούν τη χώρα των Βάσκων και το Πανεπιστήμιο Γαστρονομίας του Σαν Σεμπαστιάν με σκοπό να συνεχιστεί η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, πρόταση που το Επιμελητήριο Μεσσηνίας θα στηρίξει ώστε να υλοποιηθεί.

Ειδικότερα, θα θέλαμε να εκφράσουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν, αλλά και σε όλους όσους συνέδραμαν στην επιτυχή διεξαγωγή των δράσεων και των επισκέψεων και κυρίως για το ενδιαφέρον και την φιλοξενία την οποία απλόχερα προσέφεραν στον chef και καθηγητή  Aitzol Zugasti: Το Elite City Resort, τον κ. Κάρτσωνα,  τους chef και το προσωπικό για την άψογη φιλοξενία, το ΙΕΚ Ορίζων, τον κ. Μπουγά και τους σπουδαστές, το Δημόσιο ΙΕΚ για τη συμμετοχή των σπουδαστών, το Messinian Icon, τον κ. Πατριαρχέα και τους chef Κωνσταντίνο Βασιλειάδη και Πέτρο Βρυώνη για τη φιλοξενία και την εκπαιδευτική δράση, τον chef Στέλιο Μπαρμπέα για τη ξενάγηση σε τοπικούς παραγωγούς, τον κ. Γιώργο Κουτέλα για την γευσιγνωσία ελαιολάδου και φυσικά τα μέλη όλων των επαγγελματικών φορέων και τους παραγωγούς που συνεργάστηκαν ενεργά στις δράσεις, αποδεικνύοντας πως συνεργαζόμενοι μπορούμε να απογειώσουμε την περιοχή μας.

Προηγούμενο «ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ»
Logo
Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter

Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter