Logo

Παρέμβαση ΠΕΣΠ για Ασφαλιστικές Εισφορές

Παρέμβαση ΠΕΣΠ για Ασφαλιστικές Εισφορές

Να εξεταστούν οι προτάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές ζητά το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, μετά από αίτημα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, σε επιστολή τους προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η επιστολή αναφέρει:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Η οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα για σχεδόν μια δεκαετία, η υγειονομική κρίση με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και η τρέχουσα ενεργειακή πληθωριστική κρίση έχουν δημιουργήσει ένα ασφυχτικό οικονομικό κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας πλήττεται όσο ποτέ άλλοτε με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ανήμπορη να ανταποκριθεί στη λαίλαπα των οικονομικών υποχρεώσεων που την επιβαρύνουν.

Από 1 Ιανουαρίου 2023, σε αντίθετη κατεύθυνση από το ομόφωνο αίτημα φορέων και συλλογικοτήτων οι οποίοι ζητούσαν την αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, εφαρμόστηκε αύξηση της τάξης του 10%. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα στο ήδη επιβαρυμένο μικρομεσαίο επιχειρηματικό προϋπολογισμό με ορατό κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής ασφαλιστικών εισφορών από τους επιχειρηματίες. Πέραν αυτού βάση των στατιστικών στοιχείων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), η εν λόγω αύξηση εφαρμόζεται σε μια περίοδο όπου τα έσοδα του ΕΦΚΑ έχουν αυξηθεί κατά 78% τη περίοδο 2021 – 2022, οι συντάξεις έχουν μειωθεί αρκετά από το 2016 και συνάμα υπάρχει καθυστέρηση υλοποίησης υποχρεώσεων του ΕΦΚΑ σε χιλιάδες ασφαλισμένους. Επιπρόσθετα διατηρείται η εισφορά υπέρ ανεργίας που ανέρχεται στα 120€ ετησίως.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τα προαναφερθέντα στοιχεία σε μια τόσο ιδιαίτερα οικονομικά τεταμένη περίοδο για την κοινωνία και κατ’ επέκταση για την επιχειρηματικότητα μόνο δυσοίωνα σενάρια μπορούν να δημιουργήσουν. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα αποτελεί τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και είναι χρέος όλων μας να τη στηρίξουμε έμπρακτα και αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε:

  1. Αναστολή αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για το 2023
  2. Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας (120 ευρώ), την επαναρτίωση των αποθεματικών των ειδικών λογαριασμών και επιστροφή των καταβληθεισών και μη διατεθειμένων νομίμως από το 2011 εισφορών στους ασφαλισμένους.
  3. Εξορθολογισμό των παροχών και συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, εξίσωση των επιδομάτων μητρότητας με αυτά των μισθωτών.
  4. Άμεση κατάρτιση και θέση σε ισχύ του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του ΕΦΚΑ.

 

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ TO ΠΕΣΠ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

                                                        ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΡΟΥΠΗΣ

 

ΔΤ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΣΠ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Προηγούμενο Σύμπραξη Επιμελητηρίου Αρκαδίας και Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την αξιοποίηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προς όφελος της επιχειρηματικότητας της Πελοποννήσου
Logo
Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter

Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter