ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, ως Συνδικαιούχος με το Δήμο Μεσσήνης, υλοποιεί το έργο με τίτλο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5034529 στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες» (Απόφαση Ένταξης 4306/1468/Α3/28/06/2019). Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 1.587.090,23€ και περιλαμβάνει παρεμβάσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Μεσσήνης στον οριοθετημένο δημόσιο χώρο καθώς και παρεμβάσεις που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρόταση και θα υλοποιηθούν από το Επιμελητήριο.

Αντικείμενο του έργου

Το έργο αφορά έργα ανάπλασης, ανάπτυξης και αναβάθμισης της υφιστάμενης κατάστασης, του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Μεσσήνης   με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της αγοράς της πόλης και την αναγέννηση της, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και την ενοποίηση της αισθητικής της περιοχής, την καλύτερη οργάνωση του χώρου και της οικονομικής δραστηριότητας, μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων με κύριο πυλώνα την συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Τα βασικά στοιχεία του φυσικού αντικειμένου της πρότασης αφορούν:

α) την αναβάθμιση της αισθητικής εικόνας του ιστορικού-εμπορικού κέντρου της Μεσσήνης.  Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από: την ανάδειξη της ιστορικότητας σε συνδυασμό με την τόνωση της ενιαίας εικόνας της αγοράς και της άνεσης και ασφάλειας των επισκεπτών.   Παράλληλα, ομογενοποιούνται τα σώματα φωτισμού και εντείνεται η χρήση νέας τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας.

β) την ουσιαστική βελτίωση της προσβασιμότητας στο εμπορικό κέντρο με αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ, ενίσχυση της πεζοπορίας και της χρήσης του ποδηλάτου, με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στις πόλεις.

γ) την δραστική βελτίωση της λειτουργικότητας του κέντρου με στόχο την διευκόλυνση της παραμονής των επισκεπτών και την λειτουργία του σαν πόλος όχι μόνο αγορών, αλλά και ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, πληροφόρησης και επικοινωνίας όλων των πλούσιων πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, ιστορικών στοιχείων της περιοχής.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν :

– Ενοποίηση της μικρής με τη μεγάλη πλατεία και o χώρος πέριξ του συντριβανιού

– Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης εμβαδού 1800τ.μ.

– Αναμόρφωση και ανάπλαση οδών και πεζοδρομίων

– Προμήθεια και εγκατάσταση ενός σιντριβανιού στην κεντρική πλατεία

– Καθαρισμό και βαφή προσόψεων 131 Καταστημάτων

– Προμήθεια και εγκατάσταση 8 πληροφοριακών ηλεκτρονικών πινακίδων

– Προμήθεια – τοποθέτηση 65 ανθοστηλών δρόμων

– Προμήθεια – τοποθέτηση 131 ενιαίου τύπου επιτοίχιων πινακίδων

– Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας και δημιουργία ψηφιακού λογότυπου και προβολή σε ψηφιακά μέσα

Οφέλη – Αποτελέσματα

Η πράξη με τίτλο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Μεσσήνης», καλύπτει ένα σύνολο παρεμβάσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο τόσο την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου όσο και τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των επιχειρήσεων που εδράζουν και δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής παρέμβασης, με απώτερο στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις που αφορούν στην αναβάθμιση του δημόσιου χώρου έχουν ως στόχο:

  • Τον εκσυγχρονισμό των αστικών υποδομών
  • Τη βελτίωση της κινητικότητας
  • Την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής
  • Τη βελτίωση της προσβασιμότητας
  • Τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν ενιαίας αισθητικής των επιχειρήσεων εντός της περιοχής παρέμβασης

 

Προηγούμενο ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Logo
Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter

Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter