Κατάργηση εισαγωγικών δασμών στις εισαγωγές ρυζιού σε Βραζιλία

Το Βραζιλιανό Υπουργείο Ανάπτυξης, Βιομηχανίας, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών ενέκρινε χθες (20.05.2024), την κατάργηση του εισαγωγικού δασμού σε τρία είδη ρυζιού. Το μέτρο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης του προϊόντος στην εσωτερική αγορά μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τον τελευταίο μήνα την Νότια Πολιτεία «Rio Grande do Sul», η οποία παράγει περίπου το 70% της συνολικής εθνικής παραγωγής.

Η κατάργηση των εισαγωγικών δασμών αναφέρεται σε τρεις κατηγορίες ρυζιού σύμφωνα με την Συνδυασμένη Ονοματολογία της Mercosur (NCM):.

Δασμολογική κλάση 1006 10 92 «ρύζι σε κόκκους στρογγυλούς», σύμφωνα με την έννοια των διακρίσεων, το ρύζι του οποίου το μήκος των κόκκων είναι μικρότερο ή ίσο με 5,2 χιλιοστόμετρα και του οποίου ο λόγος μήκος/πλάτος είναι μικρότερος του 2·

Δασμολογική κλάση 1006 20 20: ρύζι αποφλοιωμένο», το ρύζι από το οποίο έχει αφαιρεθεί μόνον ο φλοιός.

Δασμολογική κλάση 1006 30 21 «ρύζι μισολευκασμένο», σύμφωνα με την έννοια των διακρίσεων , το ρύζι από το οποίο έχουν αφαιρεθεί ο φλοιός, ένα μέρος από το φύτρο και το σύνολο ή μέρος από τα εξωτερικά, αλλά όχι και τα εσωτερικά, στρώματα του περικαρπίου·
Το μέτρο έχει άμεση εφαρμογή καθώς δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Βραζιλίας, και ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Σημειώνεται ότι η πλειονότητα των εισαγωγών ρυζιού στη Βραζιλία προέρχεται από τους εμπορικούς της εταίρους στη Mercosur (Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), στην οποία ο δασμολογικός συντελεστής είναι μηδενικός. Επίσης η Βραζιλία εισάγει από χώρες τις Άπω Ανατολής και κυρίως την Ταϊλάνδη (18,2% των συνολικών εισαγωγών το α’ τετράμηνο 2024).

Η ετήσια κατανάλωση ρυζιού στη Βραζιλία υπερβαίνει τους 10,5 εκατομμύρια τόνους, όση σχεδόν είναι η εγχώρια παραγόμενη ποσότητα. H ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 34 kg, ιδιαίτερα υψηλή καθώς το ρύζι αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν της μέσης βραζιλιανής οικογένειας.

Πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές του Βραζιλιανού δασμολογίου αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης Εμπορίου και Βιομηχανίας, στη πορτογαλική γλώσσα:

https://www.gov.br/mdic/pt-br/assuntos/camex/atas-e-resolucoes/gecex

 

Βραζιλια -Κατάργηση εισαγωγικών δασμών στο Ρύζι

Προηγούμενο Περίληψη Υπ’Αριθμ. 9/2024 Διακήρυξης Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού
Logo
Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter

Πλ. 23ης Μαρτίου, Τ. Κ. 24133 Καλαμάτα

Επικοινωνία

Ωράριο Λειτουργίας

Ώρες ταμείου / συναλλαγής κοινού

8:15 πμ – 14:15 μμ

Newsletter